17 Temmuz 2010 Cumartesi

Cilt Detoksu Nasıl Yapılır Faydaları Nelerdir




Cildiniz beslenme şekliniz, egzersiz düzeyiniz, alkol ve sigara tüketiminiz, güneşe maruz kalma seviyeniz ve daha pek çok şeyden etkilenir. Alacağınız birkaç önlemle cildinizi toksinlerden arındırmanız mümkündür. Dr. Ece Hattat,  yazdı.

EN ÖNEMLİ ADIM: TEMİZLİK

Cildinizin bakıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, işe öncelikle iyi bir cilt temizliği yaparak başlamalısınız. Makyajınızı gece yatmadan önce temizlemeniz cildinizi sadece sivilce, gözenek tıkanmaları ve siyah noktalardan korumaz, aynı zamanda sağlık açısından da büyük önem taşır. Göz makyajını temizlemeden uyuyanlarda, göze akan maskara kaşıntı, enfeksiyon, hatta gözün kornea tabakasında çiziklere neden olabilir. Bu nedenle cildinizi cilt tipinize uygun bir temizleyici ile kirden arındırmanız çok önemlidir. Bu işlem için cilt tipinize uygun bir temizleyici kullanmanız tavsiye ediliyor. Piyasada kuru ciltler için zeytinyağı veya lanolin gibi yumuşatıcılar içeren sabunlar, sütlü likit temizleyiciler, ölü deriyi temizleyen kremler bulunuyor. Yağlı ciltler için yağı emen ürünlere yönelmeniz ancak yağı kurutmak için sert, deterjan bazlı sabunlar kullanmamanız gerekiyor. Karma ciltler içinse T bölgesi diye adlandırılan yağlı alın, burun, çene bölgeleri ile kuru alanlar olan yanakların yağını dengeleyecek bir ürün tercih etmelisiniz.

BUHAR BANYOSUNA HAZIR MISINIZ?

Evde yapacağınız cilt bakımı uygulamaları profesyonel bakımlar kadar etkili değildir. Ancak buhar banyosu bakımınızın daha yararlı olmasını sağlayacaktır. Bu işlem hem gözeneklerinizi açacak hem de cildinizi yapacağınız peeling yani cildi ölü hücrelerden arındırma işlemine hazırlayacaktır. Bunun için sıcak su dolu bir kaba yüzünüzü yaklaştırarak 10-15 dakika beklemeniz yeterlidir. Başınızın üzerine koyacağınız bir havlu ile buharın yüzünüze daha iyi nüfus etmesini de sağlayabilirsiniz. Sıcak suyun içine ekleyeceğiniz bir miktar yeşil çay epigallokateşin gallad ile cildinize antioksidan koruma sağlayarak bir gece öncenin toksinlerinden arınmanızı kolaylaştırır. Yeşil çay bulamazsanız cildin kan akımını arttıran biberiye veya yatıştırıcı özelliği olan ıhlamuru kullanabilirsiniz. Yağlı cilde sahipseniz adaçayının yağ dengesini sağlamaya yardımcı olduğunu da bilmelisiniz.

BASİT BİR PEELİNG UYGULAMASI

Peeling cildin ölü hücrelerden arındırılması işlemidir. Genç bir insanda cildin dış tabakası olan epidermisteki hücre devri yani yeni hücrelerin yüzeye doğru çıkması her 28-30 günde bir gerçekleşir. 60 yaşına kadar bu süre 45-50 güne kadar uzar. Cildin yıllar geçtikçe tazeliğini ve gençliğini kaybetmesinin bir nedeni de budur. Bu nedenle buhar işleminden sonra siz de piyasada bulunan peeling ürünleriyle cildinizi ölü hücrelerden arındırmalısınız. Eğer elinizde böyle bir ürün yoksa kendi peelinginizi de oluşturabilirsiniz. Yarım fincan yulaf unu ile yarım fincan dövülmüş badem karışımı ile cildinizi ovmanınız bu etkiyi sağlıyor. Yulaf unundaki zengin protein, lif, vitamin (özelikle de B ve D vitaminleri) ve kalsiyum, fosfor, demir ve potasyum gibi mineraller ile oleik asit cildi yatıştırıyor ve ciltteki yangısal süreçleri baskılayarak cildi rahatlatıyor.

NEMLENDİRMEYİ UNUTMAYIN

Peeling uygulamasından sonra cildinizin nem oranını arttırmanız gerekiyor. Ciltteki nem kaybı ince çizgi ve kırışıklıkların oluşmasında son derece etkilidir. Bir nem maskesi ile cildinize nem kazandırabilirsiniz. Eğer nem maskeniz yoksa bir miktar zeytinyağı ile ezilmiş domates veya salçayı karıştırarak cildinize sürebilirsiniz. Domates ve salça cilde yüksek bir antioksidan koruma sağlayan likopenden oldukça zengindir. Evening Primrose Oil (Çuha Çiçeği Yağı) da son dönemde oldukça gündemde olan bir başka antioksidan deposudur. İçerdiği gamma linoleik asit güçlü bir Omega-6 kaynağıdır. Bu özellikleriyle Evening Primrose Oil cildinizi nemlendirir, sert ve kuru cildi yumuşatır. Evening Primrose Oil'i pamukla tamponlayarak cildinize uygulamanız cildinizin nem oranını arttıracaktır. Bu işlemi badem yağı ile de uygulayabilirsiniz. Nemlendirme işleminin ardından, güneş koruma faktörlü bir kremi uygulamanız gerektiğini de hatırlatalım.

 Antioksidan gücü yüksek yiyeceklerle dengeli bir beslenme planı oluşturmanızın cildinize kaybettiği ışıltıyı geri kazandıracağı da aklınızda olsun. Ayrıca düzenli egzersiz alışkanlığı edinmeniz, yaz-kış yüksek güneş koruma faktörlü bir krem kullanmanız ve size önerdiğim bu bakımı alışkanlık haline getirmeniz de çok önemlidir.

ece.hattat@mynet.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

 

©2009 kadın com | by TNB