8 Aralık 2010 Çarşamba

Kıllarımdan Kurtulmak İstiyorum


Kıllardan Kurtulmak

Herkesin vücudunda kıllar, tüyler vardır ve sahip olduğu kıl-tüy miktarı kendi genetik kompozisyonu ile yakından ilişkilidir.

İstenmeyen tüylerden nasıl kurtulunur?Tedavi çeşitleri nelerdir?

Fakat bir kadının tıpkı erkekler gibi yüzünde, göğsünde, sırtında pigmente tüyler(siyah belirgin kıllar) çıkmaya başlayınca artık bir sorunu var demektir. Sorunun adı: Hirsutizm

Hirsutizm, kısaca kadınlarda erkek tipi istenmeyen kıl gelişiminin görülmesi olarak tanımlanabilir. Hirsutizm erkek hormonları olarak bilinen androjenlerin(mesela testosteron) aşırı miktarda bulunmasına bağlı olarak gelişebileceği gibi, ailesel veya etnik özelliklerle de ilintili olabilir. Amerikalı kadınların %10′undan fazlasında değişen derecelerde hirsutizm görülmektedir. Çeşitli tedavi şekilleri ile hirsutizm şikâyeti olan pek çok kadın bu sorunlarından kurtulmaktadır.

Tedavi Yolları:
Eğer hirsutizme neden olabilecek altta yatan bir hastalık varsa asıl tedavi bu hastalığa yönelik olmalıdır. Bununla birlikte hirsutizmde tedavi; kişisel bakım metotlarından, istenmeyen tüyleri çıkarma terapilerinden ve çeşitli droglardan oluşan bir kombinasyonu içerir.

Tüy çıkarma Terapileri(Epilasyon):
Elektrolizis(iğneli epilasyon): Bu tedavi şeklinde küçük bir iğne yardımıyla her bir kıl folikülüne belli miktarda elektrik akımı gönderilir ve önce kıl folikülü haraplanır nihayetinde ise ortadan kaldırılır. Elektrolizis, istenmeyen tüyler için kalıcı bir çözüm yoludur fakat uygulanış biçimine bağlı olarak ağrılı olabilir. Bazı uyuşturucu kremlerin deriye sürülmesi suretiyle bu ağrı azaltılabilinir. Yan etkileri ise şu şekilde sıralanabilir; tedavi edilen deri bölgesinde koyulaşma veya beyazlaşma ve nadir olarak deride skar(nedbe, yara izi).

Lazer Terapi(lazer epilasyon): 
Lazerli epilasyonda gönderilen yüksek konsantrasyonlu ışık(lazer) ışınları deriden geçerek saç foliküllerine ulaşır ve folikülleri pasif hale getirir. Böylelikle kılların uzaması önlenmiş olur. Tedavi edilecek alanın büyüklüğüne bağlı olarak her bir seans birkaç dakika veya birkaç saat sürebilir. İnsanların bir kısmı uzun bir dönem istenmeyen tüylerden kurtulduğunu ifade ederken bir kısmı ara sıra da olsa tedaviyi tekrarlamak zorunda kaldıklarını dile getirmektedir. Lazer epilasyon seansları pek de rahat geçmez. Uygulama sırasında deriye kızgın yağların sıçraması gibi histen şikayetçi olabilirsiniz. Lazer terapi kızarıklığa ve kabarıklığa neden olabilir. Ayrıca deride yanıklara ve renk değişikliklerine de yol açabilir. Lazerli epilasyonun pahalı olduğunu da unutmamak lazım tabii.

Oral Kontraseptifler(Doğum kontrol hapları): 
Doğum kontrol hapları veya östrojen ve progestin içeren hormonal kontraseptifler overlerde(yumurtalık) üretilen androjenleri inhibe(önleme) ederek hirsutizmin tedavisini sağlarlar. Doğum kontrol hapları gebe kalmak istemeyen kadınlar için hirsutizm tedavisinde yaygın olarak kullanılır.

Anti-androjenler: Bu tip droglar androjenlerin vücuttaki reseptörlerine bağlanmalarını bloke ederek etkili olurlar. Hirsutizm tedavisinde en yaygın kullanılan antiandrojen spironolaktondur (spironolactone, ticari: Aldactone)

Topikal Krem: Eflornitin(eflornithine ticari: 
Vaniqa özellikle yüzündeki kıllardan şikâyetçi kadınlara reçete edilen bir kremdir. Yüzdeki etkilenmiş alan doğrudan uygulanabilen krem, yeni kıl gelişimini önlemeye yardımcı olur fakat mevcut kıllardan kurtulmayı sağlayamaz. Eflornitinin etkili olabilmesi için tedaviye iki ay devam edilmesi gerekir. Tedaviye sekiz hafta devam edilmemesi halinde ise istenmeyen tüyler tedavi öncesi seviyelerine ulaşmış olurlar. Bu kremin yan etkileri ise; deride kaşınma, sızlama, döküntü olarak sıralanabilir.

Genellikle medikal tedaviye başladıktan yaklaşık bir ay sonra kıl gelişiminde fark edilebilir değişiklikler göze çarpmaya başlar. Eğer uyguladığınız tedavi şeklini etkili bulmuyorsanız bir dermatoloğa(cildiye mütehassısı) başvurmanız yararınıza olacaktır.

Mühim not: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Tedaviye başlamak için lütfen dermatoloğunuza danışınız. Chattagush ve bildirgec.org uygulanan tedavinin doğurabileceği olumsuzluklar nedeniyle asla sorumluluk kabul etmez.

Ağda, androjenler, antiandrojen, Bilim, bioder, dermatolog, dermatoloji, doğum kontrol hapları, doğum kontrol ilaçları, eflornitin, elektrolizis, Epilasyon, epilasyon aleti, epilasyon aletleri, epilasyon fiyatları, epilasyon türleri, epilasyon-cesitleri, epilatör, erkeklerde istenmeyen tüyler, hirsutizm, hirsutizm tedavisi, iğneli epilasyon, istenmeyen kıllar, istenmeyen tüyler, istenmeyen tüylerden nasıl kurtulunur, istenmeyen tüylere çözüm, kıl, kıl problemi, kıllanma artışı, kıllarımda kurtulmak istiyorum, krem, laser, Lazer, lazer epilasyon, lazerli-epilasyon, oral kontraseptifler, pcos, polikistik over, polikistik over sendromu, Sağlık, sağlık haberleri, spironolakton, Tedavi, tedavi çeşitleri, testosteron, Tıp, tüy, tüylerden kurtulmak istiyorum, vaniqa, yumurtalık kisti

0 yorum:

Yorum Gönder

 

©2009 kadın com | by TNB