12 Şubat 2011 Cumartesi

Hürrem Sultan Kokuları


Hürrem Sultan Kokuları

Show Tv’nin beğenilen dizisi bu sefer parfümü ile konuşuluyor.Muhteşem Yüzyıl, dizisinden sonra Hürrem Sultan’ın hayatı nı anlatan kitap fiyatları artmaya başladı. Hürrem Sultan ile ilgili en çok merak edilen de dizide hürrem sultan’a misk şeklinde sürülen kokunun adı..

Topkapı sarayında padişahların kullandığı kokuların ve koku şişelerinin ayrıca saklandığı bir alan var, bu alana özel görevliler haricinde kimse giremiyor. Bir duyuma göre Hürrem Sultan lavanta ve portakal çiçeklerinden hazırlanan bir kokuyu kullanırdı.

Aslına bakarsanız, koku seçimleri insanların karakter, yaş, meslek ve büyüdüğü coğrafi kesimlere göre değişiyor ve şekilleniyor. Örneğin ben Akdeniz insanlarının daha hafif kokuları tercih ettiğini görüyorum, gerçi günümüzde (ülkemizde) parfüm, deodorant kullanma oranı ne yazık ki çok düşük ama osmanlı devrinde koku insanlar için temizlik göstergesiymiş. Camiye giden erkekler misk denilen küçük şişelerde bulunan doğal kokuları kullanırlarmış. 

Nerden nereye geldim. Diyeceğim şu ki hakiki Hürrem Sultan parfümü lavanta, portakal çiçeği, kehribar karışımından elde ediliyor. 

(Itır çiçeği)
Benim kullandığım koku yalnızca ‘ıtır’ kullanılarak hazırlanmış, çekici bir koku olduğu ve zihni açtığı söyleniyor. Lavanta, kehribar ve portakal çiçeği karışımından daha hoş bir kokusu var.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

©2009 kadın com | by TNB